Solliciteren in de Cosmetica in tijden van Corona

Net klaar met het afronden van een tijdelijke (Cosmetica) opdracht of net je MUA opleiding afgerond. Wellicht pas gestopt bij je huidige baan op zoek naar een nieuwe uitdaging, eindelijk die lang gekoesterde droom volgen naar een baan in de Cosmetica en opeens is daar: Corona.

Je was al druk aan het solliciteren, een baan voor ogen met toekomstperspectief, ziet de wereld er opeens heel anders uit!

Voorheen zag je overal Beauty Vacatures op diverse jobboards, momenteel is dat aanbod een stuk lager. Laat staan het uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek, is ineens ook niet meer zo vanzelfsprekend. Maar als die leuke vacature nu voorbij komt, die uitdagende functie bij dat toffe bedrijf, dan wil je er natuurlijk alles aan doen om uitgenodigd te worden.

Hierbij vanuit PrettySales een aantal tips, welke je kunnen helpen aan de optimale voorbereiding voor een virtueel sollicitatieproces in 'Cosmetica Land' en deze zo goed mogelijk te doorlopen.


PrettySales Loopbaanadviezen

Bij PrettySales helpen we je ook in deze tijden graag op weg. Mocht je een baan ambiëren in de cosmetica retail en heb je hier vragen over? Wij gaan graag met je in gesprek om al je vragen te beantwoorden en mogelijkheden te bespreken. We zullen alleen beide onze eigen latte of kop thee in moeten schenken ;)


CV, Foto en Sollicitatiebrief

Het begint allemaal bij je visitekaartje, in dit geval jouw CV. Neem deze eens in de zoveel tijd eens onder de loep voor een update. Vind je dit lastig? Ook hierover geven we graag advies. 

Kijk kritisch naar je motivatiebrief, kun jij jezelf hierin sterk neerzetten en is de match tussen jou en de beauty-functie duidelijk? Naast de eerste paar regels, die heel belangrijk zijn waarmee je de aandacht trekt is een spontane professionele foto ook erg belangrijk. Ook voor het advies hierbij kunnen wij je goed adviseren. Onze belangrijkste tips: Maak geen selfie, laat iemand anders de foto maken, en gebruik bijvoorbeeld hoe leuk ook, geen (snapchat) filter. Draag een gangbare Make-up look, welke past bij het merk. Denk ook aan de kleding, is het 'All black Cosmetics'? Kun je je zo bij dit prachtige merk presenteren?


Social Media

Heb jij jezelf wel eens gegoogeld? Je zult versteld staan van wat je allemaal tegenkomt. Wees je ervan bewust dat een potentiële werkgever dit ook doet. Linkedin is het zakelijk platform bij uitstek, hoe professioneel kom jij over? Is het inzichtelijk wat jouw ervaring is geweest en wordt je bijvoorbeeld onderschreven door anderen uit je netwerk en ben je in het bezit van referenties van oud werkgevers die je liever niet zagen vertrekken? Dit zijn waardevolle onderdelen om je profiel nog interessanter te maken. Kijk hierbij ook kritisch naar je profiel foto. Het is gebruikelijk dat deze verschilt van de wat informelere pagina's en een stuk zakelijker is. We adviseren altijd een lachende foto, en zijn ook hier geen fan van de Duckface :), kleurlenzen en Snapchat filter bloemen in het haar. Ja.. Dit komen wij maar al te vaak tegen.. Het kan er aantrekkelijk uitzien maar niets is zo ongemakkelijk als dat je gesprekspartner het straks een 'catfish' vind.


Dan Instagram en bijvoorbeeld Facebook, staan deze bij jou afgeschermd of heb jij een open profiel? Kijk hier dan ook eens kritisch naar. Ziet jouw potentiële nieuwe werkgever jou hier vooral feestend op festivals, wellicht een mooi moment om af te vragen of jij dit voor iedereen inzichtelijk wilt hebben.


Online Gesprek

Dan opeens een pop up met een positief bericht! Ze zijn geïnteresseerd in jou en nodigen je uit voor een sollicitatiegesprek! Maar deze is anders, niet op kantoor, maar thuis, online via ZOOM, Skype of een andere mogelijkheid. Nieuw en anders dan dat je gewend bent. Best spannend ook, nietwaar? Waar moet je rekening mee houden?


Pretty Tips


Voorbereidingen


 • Draag een 'power' ouftit waarmee je perfectly groomed en  representatief, op je eerste werkdag zou kunnen verschijnen. Draag hierbij een rustige gangbare make-up welke past bij het merk waar je voor solliciteert. Denk aan lange nagels (te lang wordt vaak niet gewaardeerd) en laat bijvoorbeeld kleurlenzen ook achterwege.

 • 'Pretty in black', samen met de juiste outfit kan dit je een enorme zelfvertrouwen boost geven, volume fohn je haar in een mooie coupe en je bent al meer dan halfway there! En niet te vergeten, ook al zit je thuis en ziet iemand alleen vanaf de navel omhoog, trek alleen al voor het gevoel geen jogging pants aan maar je high heels voor de ultimate confidence boost :D

 • Zoek een plekje in huis waar het rustig is, waar je het gesprek kunt gaan voeren.

 • Geen spelende kinderen of een blaffende hond in de buurt, of de centrifuge van je buren ;)

 • Is er iemand in huis die bijvoorbeeld de deur open kan doen als de deurbel gaat? En.. Zet je telefoon op 'stil'.

 • Kijk hoe je achtergrond eruit ziet via je webcam, je moet je bedenken dat de potentiele nieuwe werkgever echt een kijkje bij je thuis neemt. Dit geeft direct een indruk van wie je bent. Kies een neutrale en opgeruimde plek.

 • Zorg dat je vooraf het systeem test bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, en dat de techniek hierbij goed werkt. Controleer je internetverbinding. Dit zorgt ervoor dat je straks ook rustiger zit, en je weet zeker dat je goed in beeld bent en goed te verstaan bent.

 • Als laatste: Neem het gesprek net zo serieus als een normaal 'face to face' gesprek. Bereid je dan ook op dezelfde manier voor.


Start gesprek


 • Wat er natuurlijk anders is, normaal wordt je ontvangen en mag je nog even plaatsnemen. Een luchtig gesprek al wandelend naar de gesprekskamer, dit valt natuurlijk allemaal weg en zodra je in het gesprek zit begint het gesprek dan ook direct. Denk bijvoorbeeld vooraf aan een leuke ijsbreker.

 • Waar de eerste indruk als een helder oogcontact, een handdruk nu wegvalt, bedenk eens hoe jouw eerste indruk online overkomt. Probeer ook echt geregeld in de camera te kijken, hoe ongemakkelijk dit ook wellicht voelt, in het echt kijk je elkaar ook regelmatig recht in de ogen aan.

 • Je kunt pen en papier naast je houden om af en toe notities te maken, maar zorg ervoor dat je dit niet te vaak doet of naar beneden kijkt.

 • Most important: Be Yourself! Zorg voor een goede voorbereiding en vergelijk het met een 'normaal' gesprek. Dit geeft echt de belangrijkste basis voor een gesprek met het meest succesvolle resultaat!


Wil je solliciteren op een van onze vacatures en/of heb je vragen? Ook inhoudelijk kunnen wij veel support bieden vooraf aan een sollicitatie gesprek voor een van onze opdrachtgevers. Zo maken wij businesscases zodat jij een goed beeld hebt van de taken die je straks moet gaan vervullen en/of dit bij jou kennis en ambities aansluit. We helpen je graag verder!


Neem voor informatie, vragen over solliciteren en vacatures telefonisch contact met ons op: 070 - 219 97 30

of mail ons naar info@prettysales.nl

Beauty Bisous!  Laurie & Larissa © 2019 PrettySales, gevestigd te s-Gravenhage en ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer 73114421
Op al onze diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 
Bij PrettySales vinden we jouw privacy erg belangrijk. Dit betekent dat wij vertrouwelijk, zorgvuldig en volgens de geldende privacywetgeving (AVG) omgaan met de gegevens die wij over jou te weten komen. Download hieronder de Voorwaarden en de Privacy Statement.

 • Facebook Basic Black
 • Black Instagram Icon