‘9 tips for my younger self’

Tijd voor een Pretty Blog


Hierbij deelt onze Laurie, carrière tips die jou hopelijk verder kunnen helpen in jouw loopbaan. Veel leesplezier!
Er is geen beter gevoel te weten en voelen dat er mensen in je leven zijn, which ‘have your back’. Ze checken in of het ok gaat met je, houden je verantwoordelijk en vieren successen met je, ze gunnen je werkelijk alles.

Deze mensen zijn vaak familieleden, goede vrienden, je partner etc. Hoe geweldig, als je deze mensen ook tegen zou kunnen komen op je carrière pad?

Gedurende mijn eigen carrière, heb ik het voorrecht gehad, vind ik zelf dan, dat ik in vrijwel al mijn functies zulke prachtige en inspirerende mensen ben tegen gekomen. Of het nu mijn mentrix van het VMBO Mode en Commercie was, die mij voor de snuffelstage plaatste bij Ici Paris XL, waar ik vervolgens mijn eerste stappen in de wereld van cosmetica zette en in een warm nest terecht kwam. Overal meekijken en ‘gewoon’ DOEN. Of dat ik bij mijn 2e stage bij een schoonheidssalon terecht kwam met een een enorm inspirerende eigenaresse die mij zoveel heeft bijgebracht en ontzettend veel ruimte gegeven om echt mee te draaien en technieken te ontwikkelen. Na een aantal jaren kwam ik bij Parfumerie Douglas terecht. Daar voelde ik mij zo op mijn plek, dat als de store dicht ging om 18:30, ik eigenlijk liever wilde blijven. In die tijd was ik liever daar dan thuis. Mijn managers geloofden echt in me, loodsten me door allerlei situaties heen, hielden een spiegel voor en gaven me kansen, ze investeerden in me. Ze zagen blijkbaar iets in mij, wat ik zelf nog nooit gezien had, laat staan enig idee. Heel ironisch had ik bij de werkgevers na Douglas, overal hetzelfde.  Zij allemaal hadden het beste met mij voor. Voor mij werkte dit heel inspirerend, en doordat ik in vrijwel alle gevallen een manager heb gehad waar ik respect voor had en naar opkeek, was ik altijd bereid een stapje meer te doen. Door de jaren heen heb ik al hun voorbeelden en adviezen meegenomen in mijn reis. Als inspiratie om harder te werken, om doelen te bereiken, maar ook vooral om aan mijzelf als persoon te werken, te groeien en te ontwikkelen.

In het 4e jaar VMBO was ik 14/15 jaar oud toen ik startte met stages en werk naast mijn studie. Echt een guppy natuurlijk! Als ik nu terugkijk naar mijn loopbaan vanaf die tijd, en dit naar het heden breng in de maatschappij waarin we nu leven. Welke sinds die tijd toch best enigszins veranderd is, heb ik deze PrettyBlog geschreven.

9 tips for my younger self, vertaald naar het heden. Een aantal gewoontes en eigenschappen, welke simpelweg handig zijn aan te leren en eigen te maken vanaf het moment dat je in het arbeidsproces stapt. Ik hoop dat ze waardevol zijn voor jou!

1. WEES OP TIJD

Zo simpel.. En ja, heel belangrijk. Ik probeer altijd 10 tot 15 minuten eerder te arriveren voor welke zakelijke afspraak dan ook. Waarom? Je weet nooit wat je kan vertragen onderweg. Daarnaast laat het anderen zien dat je je werk of afspraak serieus neemt en echt geeft om je job.

2. SCHUDT ONZEKERHEDEN VAN JE AF

Niets staat je carrière zoveel in de weg als onzekerheid. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan, dat heb ik persoonlijk aan den lijve ook ondervonden. Collega’s pikken dit hoe dan ook op, en zullen niet zeker zijn van je kunnen. Give yourself a break. Je bent mens en ieder mens maakt nu eenmaal fouten, wat goed is. Het is feedback waar je van kunt leren. Iedereen zal ergens moeten starten en daarentegen elk succesvol persoon is ook onder aan de ladder begonnen.


3. STEL JE KWETSBAAR OP

Niets zo irritant als een ‘know it all Susan’ of ‘been there, done that houding’. Stel je in elke situatie, ongeacht je ervaring kwetsbaar op. Een favorietje van mij en Larissa: ,Ifyou’re the smartest person in the room, you’re in the wrong room’. Wees nieuwsgierig naar de ander, wellicht leer je nog niets nieuws en wordt je geinspireerd!


4. ZEG JA

Als nieuwe collega, zeg altijd ja tegen nieuwe kansen en mogelijkheden. Helemaal als ze buiten je comfort zone vallen want; nu is de tijd om risico’s te nemen, fouten te maken en ervan te leren. Dus gebruik deze tijd om allerlei nieuws uit te proberen. Je zult hoe dan ook nieuwe skills leren en ervaringen opdoen. Daarnaast laat je moed zien aan je collega’s, en daarnaast zal je manager je prijzen voor het nemen van initiatief wat gewaardeerd wordt.

5. HET IS NIET ALTIJD HOE IETS GEZEGD WORDT, MAAR VAKER HOE HET WORDT ONTVANGEN

Zeker als jong meisje kon ik mij nog wel eens aangevallen voelen op de manier waarop iemand iets vroeg of zei en hier vervolgens gevoelig op reageren. In de loop der tijd een hele mooie les geleerd, dat het makkelijker maakt om jezelf zeker te stellen dat je niet je emoties laat verstrikken in hoe je zelf informatie verwerkt. Daarnaast helpt het mij ontzettend om te geloven dat als mijn gesprekspartner mij niet begrijpt, dat ik het zelf waarschijnlijk anders moet formuleren.

6. HERKEN JE ECHTE STERKE EN MINDER STERKE PUNTEN EN DOE ER DAADWERKELIJK IETS MEE Gebruik je sterke punten in je voordeel, en werk aan de minder sterke, om vooruit te komen. Ik bedoel hiermee niet je sterke en minder sterke punten waar nog wel eens naar gevraagd kan worden in sollicitatie gesprekken, nee.

Ik bedoel hiermee de eigenschappen waarvan je weet dat die je tegenhouden in het succesvol laten slagen van je doelen. Soms moet je hier een beetje naar graven binnenin jezelf. Maak een lijstje met de sterke en minder sterke punten en probeer een manier te vinden om ze in je voordeel te gebruiken in plaats van tegen je te laten werken. Wat vertellen ze je?

7. ONDERHOUDEN VAN RELATIES

Dat het onderhouden van relaties, en netwerken belangrijk voor je carrière is ervaar ik maar al te goed. Je weet maar nooit wanneer je hulp van iemand nodig hebt om de volgende stap te maken. Door altijd met de beste intentie je werk te doen en je relaties te onderhouden, kun je bijvoorbeeld altijd naar referenties of aanbevelingen vragen. Wellicht denkt een oude collega aan je bij een nieuwe toffe vacature om de indruk die je hebt achtergelaten, of iemand waar je vroeger mee hebt gewerkt, blijkt nu een mogelijke klant van je te worden. Punt is, je weet het gewoon maar nooit.


8. DRESS FOR THE JOB YOU WANT

Een dresscode is er niet voor niets. Je uiterlijk vertegenwoordigt je professionele zelf en het zou een weerspiegeling moeten zijn van je omgeving en positie. Op je werk aankomen en iets aanhebben waarvan je zou kunnen zeggen dat het een uur geleden nog verfrommeld op de grond lag op een hoop, gaat niet de juiste signalen afgeven. Laat staan klanten aantrekken als je in het gangpad staat binnen de Bijenkorf bijvoorbeeld. Geef je echt om je werk? Neem in de ochtend serieus de tijd voor jezelf, je gezondheid, uiterlijk en je hygiëne, voor jezelf EN je collega’s. Nu is dit topic in de branche waar wij in werkzaam zijn te groot om het in deze blog te verwerken, ik wijd er graag in de nabije toekomst nog een mooi artikel aan J

9. ALS JE ALLEEN MAAR PRAAT, VERTEL JE WAT JE AL WEET. ALS JE LUISTERT, LEER JE ALTIJD IETS NIEUWS.

Echt luisteren, goede vragen stellen en met betekenis spreken.Wil je echt een leider worden, leading by example? Als je in je vroege carrière echt een leider wilt zijn, is dit de manier. Luister, maak aantekeningen en ervaar de processen meermaals terwijl je goede vragen stelt. Als je praat, doe het met intentie en betekenis, Je hoeft niet alle stiltes op te vullen met je gebrabbel omdat het ongemakkelijk voor je voelt. Je wilt niet irritant overkomen, Er is echt een ontzettend grote kracht in stilte, observeren en alleen praten als het moet. Je zult zien dat je dan veel intelligenter en betrouwbaarder overkomt. Omdat je alleen praat over wat echt belangrijk is. Deze heb ik door de jaren heen meer en meer ondervonden.

Tot slot: In het leven en in het werk gaat het uiteindelijk lekker cliché om de kleine dingen. Wees nieuwsgierig en kijk om je heen, Val en sta weer op en vooral geniet van het hele proces! Niet elke dag ga je verliefd zijn op je werk of gek zijn op al je collega’s en dat hoeft gelukkig ook niet.

,The day you plant the seed, is not the day you eat the fruit."

Mocht je naar aanleiding van deze blog willen reageren, of een onderwerp wilt benoemen waar jij graag meer over wilt lezen, dan kan dat hieronder in een reactie of stuur mij een e-mail en dan sparren we samen! > laurie@prettysales.nl

Recente blogposts

Alles weergeven

Assistant Store Manager Morphe Cosmetics

Finally! Morphe Cosmetics komt naar Nederland! Voor deze rol is PrettySales exclusief op zoek naar DE Assistent Store Manager voor de binnenkort te openen Morphe Store in de Kalverstraat te Amsterdam.

© 2019 PrettySales, gevestigd te s-Gravenhage en ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer 73114421
Op al onze diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 
Bij PrettySales vinden we jouw privacy erg belangrijk. Dit betekent dat wij vertrouwelijk, zorgvuldig en volgens de geldende privacywetgeving (AVG) omgaan met de gegevens die wij over jou te weten komen. Download hieronder de Voorwaarden en de Privacy Statement.

  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon